Informatie

Wat is vocht in de knie nou precies?
Vocht in de knie is een overkoepelende term voor mensen die een overmatige ophoping van vocht in of rond het kniegewricht hebben. In medische termen staat deze aandoening die bekend staat als een “knie effusie”. De voering van de knie gewrichtskapsel produceert een vloeistof die zorgt voor smering van de bewegende delen in de knie en voedt het kraakbeen. Bij bepaalde soorten ziekten of letsel wordt er een teveel aan vloeistof geproduceerd dat een zwelling veroorzaakt.
Oorzaak vocht in knie
Vocht in een knie kan ontstaan door door trauma, overbelasting of door een onderliggende ziekte of aandoening. Artritis is een bekende ziekte die dit probleem kan veroorzaken. Als de patiënt last heeft van knie-artrose, is vochtophoping in het gewricht een veel voorkomende diagnose. Traumatische letsels van de knie kan ook leiden tot ophoping van zowel vloeistof of bloed in het kniegewricht. De meest voorkomende blessure, vochtophoping veroorzaakt gebroken botten, gescheurde meniscus of een letsel aan de kruisband.

Ook een Breuk van de kleine bloedvaten kan leiden tot vochtophoping in de knie.
Onderliggende ziekten en aandoeningen kan ook leiden vochtophoping in en rondom het kniegewricht. Condities osteoartritis, reumatoïde artritis, infecties, jicht, cysten, tumoren, stollingsstoornissen, infectieuze artritis, etc. Bacteriën in de bloedbaan kunnen leiden tot een veel voorkomende oorzaak van infectieuze artritis te verspreiden.
Symptomen vocht in knie
Het meest voorkomende symptoom van vocht in de knie is een zwelling van het kniegewricht, de getroffen knie lijkt groter dan de andere knie door zwelling. Zwelling rond de delen van de knie worden duidelijker wanneer deze wordt vergeleken met de andere knie. Het buigen of strekken van de knie wordt een probleem als er te veel ophoping van vocht in en rond het kniegewricht zit. Een ander symptoom is pijn in het kniegewricht. De pijn afhankelijk van de oorzaak van vochtophoping. De pijn kan ernstig zijn als de persoon moeilijk te dragen. Natuurlijk kunnen er ook meerdere van deze symptomen tegelijk optreden. Bij personen met overgewicht kan vocht in de knie extra veel pijn veroorzaken.